Jedzenie odpowiednich produktów pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i poprawić jakość naszego codziennego życia. Jednym ze składników, które warto włączyć do swojej diety, jest fasola. To sztandarowy produkt diety wegetariańskiej i wegańskiej ponieważ zawiera znaczne ilości białka. Może więc skutecznie zastąpić posiłki mięsne. Ale fasolę powinniśmy jeść nawet wtedy, gdy lubimy również mięso – pozwala ona bowiem obniżyć poziom cholesterolu, zapobiec cukrzycy oraz chorobom serca i układu krążenia. To jednak nie wszystko – zawarty w fasoli błonnik pozwala zgubić zbędne kilogramy oraz poprawić funkcjonowanie układu trawiennego, zaś witaminy z grupy B polepszą pracę naszego układu nerwowego. Poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, nie należy również zapominać o pysznym smaku i tym, że fasola znajdzie w kuchni szerokie zastosowanie – można z niej przygotować zarówno dania główne, zupy czy przekąski.
Przepis na zupę fasolową z dużą ilością warzyw i dodatkiem boczku pozwoli w kilka chwil przygotować przepyszny i zdrowy obiad. To danie dla całej rodziny bowiem fasolę mogą jeść również dzieci i osoby starsze. Czas zacząć korzystać z jej właściwości!

Składniki

Do przyrządzenia tej zupy będą nam potrzebne: 150 g suchej białej fasoli, 100 g wędzonego boczku, cebula, marchewka, pomidor, pietruszka, dwa ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, litr wywaru jarzynowego oraz sól i pieprz do smaku.

Przepis

Przygotowanie zupy zaczynamy od namoczenia fasoli i ugotowania jej. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy w dużym garnku, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Smażymy przez chwilę, dodając marchewkę i pietruszkę. Pomidora polewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wywarem z jarzyn i gotujemy całość przez dwadzieścia minut. Wrzucamy fasolę i gotujemy przez kolejne dziesięć minut. Zupę doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem. Smacznego!