Jeszcze nie tak dawno lekarze sami przestrzegali przed spożywaniem zbyt dużej ilości jajek. Mówili głównie o tym, by uważać na kryjący się w nich cholesterol, który miał być odpowiedzialny za doprowadzanie do chorób serca i ogólnie rzecz biorąc negatywny wpływ na całe zdrowie. Współczesne badania pokazują jednak, że taki przeciętny człowiek śmiało może zjadać nawet do dziesięciu jajek tygodniowo. To oznacza, że zdrowe śniadanie jak najbardziej warto przygotować właśnie z jajek. Może nie codziennie, ale na przykład co drugi dzień. Taka częstotliwość spożycia jajek dla nikogo nie powinna być szkodliwa.
Czy uważać na cholesterol?
Na cholesterol kryjący się czy to w jajkach, czy to w różnych innych produktach pochodzenia zwierzęcego, muszą jednak uważać te osoby, które już w tym momencie zmagają się z chorobami serca. Dla nich najważniejsze będą regularne badania. Pozwolą one sprawdzić, jak wygląda rzeczywisty poziom cholesterolu we krwi, który sam w sobie nie jest jednak wystarczającą informacją na temat stanu zdrowia. Należy bowiem wiedzieć, że istnieje frakcja LDL cholesterolu oraz frakcja HDL, czyli cholesterol dzieli się na ten „dobry” i „zły”. Dietetyczne śniadanie może więc zawierać pewne ilości cholesterolu, jeśli będzie on pobierany z racjonalnego i wartościowego źródła.
Dlaczego jeszcze warto jeść jajka na śniadanie?
Jajka na śniadanie są natomiast dobrym pomysłem z jeszcze jednego prostego powodu, podkreślił to serwis zajmujący się m.in. dietetyką, a więc www.wzdecia.pl. Za sprawą występującego w nich połączenia białek i tłuszczu należą one do produktów, które znakomicie zaspokajają apetyt i to na długi czas. Jest to bardzo dobra wiadomość dla wszystkich odchudzających się osób. Zamiast katować się owsiankami, które dla wielu osób mają aż nadto neutralny smak, czasami lepiej zaserwować sobie właśnie coś jajecznego, by dłużej nie odczuwać głodu. Jajecznica na śniadanie to zdrowy i dietetyczny pomysł na rozpoczęcie dnia. Jeszcze lepsza stanie się ona wtedy, gdy zostanie uzupełniona różnorodnymi warzywami i np. chudą wędliną.