Gałka muszkatołowa to przyprawa o bardzo specyficznym, intrygującym zapachu, pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego – wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych.
Przyprawa ta jest źródłem wielu witamin i minerałów – na przykład witamin A, E i C, magnezu, manganu, żelaza, cynku, miedzi i fosforu. Zawiera również olejek eteryczny, masło muszkatowe oraz błonnik, który korzystnie wpływa na działanie przewodu pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego przyczynia się także do wyrównywania poziomu glukozy we krwi. Natomiast wspomniany olejek eteryczny wykazuje właściwości antybakteryjne, łagodzące obrzęki stawów, jak również uśmierzające rozmaite bóle – zwłaszcza zębów.
Przyprawa ta przede wszystkim może hamować aktywność i rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i zapalenia przyzębia. Zawarty w niej ekstrakt metanolowy również zapobiega rozwojowi próchnicy oraz powstawaniu kamienia nazębnego. Podobnie zawarty w niej macelignan posiada właściwości przeciwbakteryjne i chroni przed powstawaniem ubytków w zębach.
Gałka muszkatołowa pomaga też przy bezsenności i korzystnie wpływa na jakość snu. Oczywiście należy jednorazowo stosować jej tylko szczyptę – dodać np. do mleka przed snem. A jeśli już wspominamy o nabiale, zobacz także, co jest lepsze, śmietana, czy jogurt.
Przyprawa ta pomaga także w przypadku niestrawności, wzdęć i biegunek oraz w chorobach wątroby takich jak np. zwłóknienie, czy marskość. Ponadto gałka muszkatołowa wykazuje działanie wiatropędne, korzystnie wpływa na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi oraz poprawia apetyt.
Gałka muszkatołowa korzystnie wpływa na trawienie, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i może zapobiec wrzodom żołądka. Ponadto składniki gałki muszkatołowej hamują zlepianie się płytek krwi, dzięki czemu zapobiegają zakrzepom.
Gałka muszkatołowa wpływa również pozytywnie na zdrowie układu nerwowego. Wykazuje działanie antydepresyjne. Dzięki zawartości mirystycyny, eugenolu i elemicyny, zwiększa poziom serotoniny, dopaminy i noradrenaliny, co pomaga się zrelaksować, ułatwia zasypianie i korzystnie wpływa na nastrój i dobre samopoczucie. Przyprawa ta, stymulując układ nerwowy, może pobudzać funkcje seksualne. Ponadto pomaga w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona.
Gałka muszkatolowa zawiera substancje o charakterze przeciwutleniającym, takie jak flawonoidy, alkaloidy czy mirystycyna. Zawarty w niej macelignan, związek o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, chroni skórę przed promieniowaniem UVB i jej przedwczesnym starzeniem. Natomiast zawarta w niej witamina E wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Olejek eteryczny z nasion muszkatołowca korzennego znany jest również ze swojego odżywczego działania na skórę, dzięki czemu poprawia jej kondycję i wygląd. Z tego powodu wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym.
Gałka muszkatołowa stosowana jest jako przyprawa do pierników i innych ciast, sosów i rozmaitych dań mięsnych, kiełbas, pasztetów, ryb, owoców morza, warzyw (np. kapusty, szpinaku, bakłażana, fasoli). Dodaje się ją również do grzanego wina, ponczu lub kompotu. Oczywiście należy ją stosować z umiarem.