W żywieniu wydaje się, że wszystko kręci się wokół nowych pokarmów o wspaniałych efektach zdrowotnych. Wydaje się, że tradycyjne potrawy nie są już wystarczająco dobre, że jesteśmy nimi znudzeni i że musimy wprowadzić jakieś nowe. Tym nowym pokarmem jest dziś kokos, a konkretnie olej kokosowy. Ale czy jest to olej kokosowy, czy tłuszcz kokosowy? Jakie są właściwości oleju kokosowego?

OLEJ KOKOSOWY CZY TŁUSZCZ KOKOSOWY?

Zacznijmy od jego nazwy: czym jest „olej kokosowy”? Oleje to te lipidy, które są płynne w temperaturze pokojowej; tłuszcze to te, które są stałe, a to ze względu na kwasy tłuszczowe, z których się składają. Im wyższa jest zawartość tłuszczów nasyconych, tym większa jest stałość w temperaturze pokojowej. Biorąc pod uwagę, że 82% zawartości „oleju kokosowego” stanowią tłuszcze nasycone, produkt ten pozostaje w stanie stałym w temperaturze pokojowej. Z tego powodu powinien być nazywany tłuszczem kokosowym. Dlaczego więc nazywa się go olejem? Nie wiem, może to bardziej popularna rzecz. Tak samo jak wszyscy nazywają napoje roślinne takie jak mleko sojowe, migdałowe itp. „mlekiem”.

CZY WARTO WPROWADZIĆ OLEJ KOKOSOWY DO NASZEJ DIETY?

Odpowiedź zależy od tego, jakiego tłuszczu lub oleju używamy zazwyczaj do gotowania. Jeśli odpowiedź brzmi oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, to myślę, że przejście na tłuszcz kokosowy lub olej do gotowania nie jest zbyt dobrym pomysłem. Jeśli mówimy o krajach, w których masło, smalec i inne tłuszcze są normą, może to mieć pewne korzyści zdrowotne. Nie jest to jednak jedyny czynnik, który należy wziąć pod uwagę. Pamiętajmy, że to ogólna dieta i styl życia sprawiają, że jest lepiej lub gorzej.
Pamiętajmy, że tłuszcz kokosowy zawiera 42% kwasu laurynowego, który jest tłuszczem nasyconym. To promuje wzrost we krwi złego cholesterolu, i zwiększa dobrego cholesterolu, ale w mniejszym stopniu niż złego cholesterolu. Zawiera również kwas oleinowego, jednak tylko w 6%. W porównaniu z oliwą z oliwek, która zawiera 14%.

GOTOWANIE Z OLEJEM KOKOSOWYM.

Kiedy olej lub tłuszcz paruje, oznacza to, że zaczyna się rozpadać i tracić swoje właściwości. Temperatura dymienia rafinowanego tłuszczu lub oleju kokosowego wynosi 170-232ºC (w zależności od źródła). Oznacza to, że dobrze znosi wysokie temperatury i nie pali się łatwo. Oliwa z oliwek może mieć temperaturę od 160ºC do 242ºC, w zależności od sposobu rafinacji. Jeśli porównamy te liczby, nie wydaje się, aby było wiele korzyści z gotowania na oleju kokosowym.

CZY OLEJ KOKOSOWY JEST „SUPERFOOD”?

Jednym z uzasadnień często używanych do wykazania właściwości oleju kokosowego jest fakt, że ludzie, którzy spożywają go od wieków są zdrowi. Należy to jednak zawsze rozpatrywać w kontekście. W końcu mówimy o stylu życia i, jak zawsze, nie możemy skupić się na jednej żywności i przypisać jej wszystkich właściwości i korzyści. Jest to podobne do tego, co się robi, gdy mówi się o superfoods. W związku z tym można powiedzieć, że oliwa z oliwek jest również „superfood”. Jednak, choć jest to wspaniały produkt spożywczy, to właśnie w ramach diety śródziemnomorskiej możemy korzystać z jego właściwości. Krótko mówiąc, jeśli oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest głównym źródłem tłuszczu w Twojej diecie, nie przerzucaj się na „słynny” olej kokosowy.