Ta owsianka to pierwsza rzecz, którą polecam, gdy ktoś prosi o szybkie, zdrowe śniadanie.
Jest idealna na stresujące, gorączkowe poranki, głównie ze względu na fakt, że możesz wcześniej przygotować pojedyncze porcje i zabrać je ze sobą rano – już gotową do zjedzenia. Zawiera tylko płatki owsiane, mleko (dowolny rodzaj) oraz ewentualnie jogurt i nasiona chia, dzięki czemu jest wystarczająco sycący, aby najeść się do obiadu. Kiedy już dowiesz się jak przygotować całonocną owsiankę, możesz bawić się dodatkami, takimi jak orzechy, nasiona i świeże owoce, a także mieszać ze składnikami takimi jak kakao w proszku lub esencja waniliowa.
Składniki na owsiankę
- Mleko – o przygotowania owsianki możesz użyć dowolnego rodzaju mleka. Osobiście preferuję niesłodzone mleko migdałowe;
- Jogurt – uzupełnia on niezbędne dla naszego organizmu białko i nadaje owsiance bogatszą, bardziej kremową konsystencję. Jeśli chcesz, użyj jogurtu bez laktozy lub całkowicie go pomiń i dodaj więcej mleka do płatków owsianych, aby uzyskać podobny rezultat;
- Nasiona Chia – są opcjonalnym dodatkiem, ale bardzo je polecam, ponieważ zwiększają ilość białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika w naszym śniadaniu oraz pomagają wchłonąć część płynu, nadając owsowi gęstszą konsystencję.
Całonocna owsianka – jak ją przygotować?
Jest to zaskakująco proste! Postaraj się, aby stosunek mleka do płatków owsianych wynosił 1:1 i dodaj połowę jogurtu. Tak więc na 1 szklankę owsa używam 1 szklanki mleka + 1/2 szklanki jogurtu (lub dodatkowo 1/2 szklanki mleka). To wszystko! Wystarczy tylko wszystko dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki i wyjąc następnego ranka, gotową do zjedzenia.
Owsiankowa wariacja smaków
Kiedy już dowiedziałeś się jak przygotować całonocną owsiankę, możesz bawić się dodatkami, takimi jak orzechy, nasiona i świeże owoce, a także mieszać ze składnikami takimi jak kakao w proszku lub esencja waniliowa.
Tak skomponowana całość zasmakuje nawet najbardziej wymagającym śniadaniowym koneserom, a więcej ciekawych pomysłów na śniadanie znajdziesz w portalu: www.dlasmakosza.pl.