Jeśli nie wiecie jak zrobić sos pesto to musicie się nauczyć, to bardzo proste! Poza tym ten sos jest przepyszny, niesamowity i zachwycający, to jeden z wielkich cudów kuchni włoskiej.

Sos ten nie jest gotowany, przygotowuje się go na surowo, co czyni go szczególnie świeżym i naturalnym pożywieniem, które z kolei musi być dobrze przechowywane, aby nie straciło swoich wykwintnych właściwości kulinarnych.

Ważny jest więc dobór składników. Liście bazylii muszą być świeże, bardzo zielone i bardzo aromatyczne, gdy rozerwiemy je palcami.

W tradycyjnym przepisie stosuje się dwa rodzaje sera: parmezan i pecorino (ser owczy), oba miesza się ze sobą podczas przygotowywania lub, jak robią niektórzy, używając parmezanu w mieszaninie sosów, a pecorino stosowanego przez każdą osobę w podawanym daniu.

Najbardziej „trudnym” składnikiem są orzeszki piniowe, które nie wszędzie są dostępne i często są drogie. Dlatego bez problemu możesz zastąpić je migdałami lub orzechami nerkowca. Istnieją również przepisy, które w ogóle nie wykorzystują orzechów. Olejem powinna być oliwa z oliwek, część magii tkwi w jej użyciu. Niektórzy jednak stosują inne oleje roślinne. Na koniec czosnek, wystarczy kilka średniej wielkości ząbków . W przypadku tego przepisu na sos pesto używamy tylko jednego rodzaju sera – parmezanu. Jeśli chcesz/posiadasz dostępny ser pecorino, po prostu zastąp połowę parmezanu tym serem. Zastanawiasz się, jakie danie można wykonać z sosu pesto? Polecam makaron, z sosem pesto i śmietanką.

Składniki

25 gramów świeżej bazylii
2 średnie ząbki czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek
Garść orzeszków piniowych, migdałów lub orzechów nerkowca
¼ filiżanki parmezanu, jeśli używasz sera Pecorino, zastąp go połową
Szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku

  • Dobrze oczyść liście bazylii. Umieść je w blenderze lub robocie kuchennym na średnich/niskich obrotach wraz z ząbkami czosnku, orzeszkami, szczyptą soli. Rozpocznij mielenie, aż powstanie pasta.
  • Następnie stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, aż uzyskasz jednolitą masę. Najlepiej, aby sos nie był zbyt płynny, ale nie powinien być też zbitą bryłą nieokreślonej zielonej masy.
  • Dodaj parmezan i wymieszaj, Skosztuj sos, w razie potrzeby dodać więcej soli. Podobnie, jeśli czujesz, że musi być nieco bardziej płynny, możesz dodać trochę więcej oleju.
  • Przełóż sos do szklanego pojemnika. Przykryć szczelnie i odstaw.