Gotowanie uchodzi za czynność dość czasochłonną. Jeszcze bardziej czasochłonne bywa jednak planowanie posiłków, zwłaszcza jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać. Zdrowe obiady na ogół są trudniejsze w przygotowaniu od tych niezdrowych.

Niedrogie ale zdrowe obiady? To możliwe!

Ten, kto zwraca uwagę na wartość odżywczą i kaloryczną potraw, musi umieszczać w nich odpowiednie i zróżnicowane produkty spożywcze. Nie może jeść żadnych gotowców. A jednak to właśnie te gotowe potrawy są najszybsze w przygotowaniu.

Obiady po taniości, jednak bardzo zdrowe

Aby nie tracić cennego czasu na codzienne wymyślanie nowych posiłków, warto nauczyć się je planować, by móc zdrowo się odżywiać, a przy okazji lepiej zarządzać swoim budżetem i kontrolować wydatki.

Najłatwiej wybrać sobie po prostu jakiś jeden dzień w tygodniu, który przeznaczy się na planowanie posiłków. Powinien to być dzień wolny. Najlepiej sobota albo niedziela. Większość zdrowo odżywiających się osób planuje zdrowe obiady właśnie pod koniec tygodnia, tworząc jasną i przejrzystą rozpiskę na kolejny tydzień. Nie musi być ona wcale jakoś szczególnie dokładna. Zazwyczaj ludzie jedzą mniej więcej to samo na śniadania i kolacje, więc najbardziej problematyczne stają się dla nich zdrowe obiady, a to znaczy, że na nich należałoby się skupić. Nie trzeba jednak ustalać, jaką potrawę zje się dokładnie w poniedziałek czy wtorek. Najlepiej po prostu przygotować sobie listę trzech podstawowych posiłków i wykonać każdy z nich z podwójnej porcji, aby wystarczyły na dokładnie sześć dni. Na podstawie tego planu można już sporządzić listę zakupów spożywczych i wraz z nią udać się do supermarketu.

Więcej interesujących wpisów o planowaniu posiłków, znajdziesz w serwisie https://www.podwieczorek.pl/.

A co zrobić z ostatnim siódmym dniem, na który nie zaplanowało się żadnego konkretnego posiłku?

Otóż raz w tygodniu spokojnie można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś gotowego. Warto wykorzystać niedzielę na rodzinne wyjście do jakiejś restauracji. Można też zamówić sobie jakiś zdrowy obiad do domu. Teraz niemalże wszystkie lokale gastronomiczne oferują klientom posiłki z dostawą do domu.